Tanulj tőlünk!

Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás mesterszak – az MNB Intézet gondozásában

Jelentkezz az országos szinten egyedülálló, nemzetközi sztenderdek szerint összeállított Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás (NGG) mesterképzésre és szerezz versenyképes gyakorlatias tudást a legjobb szakemberektől! Ismerd meg az adatalapú gazdaságtan rejtelmeit, sajátítsd el a legmodernebb adatelemzési technikákat és fedezd fel a leginnovatívabb közgazdasági témákat! Végezz a legjobbak között és indíts előnnyel a munkaerőpiacon!


Indítsd be a karriered és add meg Te a választ a jövő kihívásaira!

Kiemelkedő ösztöndíj: A Magyar Nemzeti Bank havi nettó 250 ezer forintos ösztöndíjban részesíti a Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás mesterszak 30 legjobb pontszámmal felvett hallgatóját a képzés teljes időtartama alatt. Ezen felül további 25 hallgató pedig havi nettó 150 ezer forintos ösztöndíjban részesül.

Gyakorlatorientált oktatás: Aktív mentori kapcsolatok szenior szakemberekkel és felsővezetőkkel, akik vezető gazdasági egyetemeken szerezték doktori fokozatukat és új eredményeik a mai napig meghatározóak a nemzetközi tudományos életben. A magyar közgazdasági és gazdasági felsőoktatásban egyedülálló módon az ismeretek széleskörű elsajátítását segítik az MNB Intézet oktatóin felül a képzésbe becsatlakozó MNB-s felsővezetők, tapasztalt szakemberek és számos külföldi akadémiai- és jegybanki szakértő.

Adatelemzés felsőfokon: A világ legjobb egyetemeire jellemző adatbázis háttérrel várjuk a hallgatókat, akiknek a tárgyak elvégzése után nem okoz majd gondot napjaink egyre nagyobb és komplexebb adatbázisainak korszerű használata, sem a modern módszertani elemzések alkalmazása. A szakon végzett hallgatók eligazodnak az alkalmazott és elemző közgazdaságtani tudást igénylő szférák legkülönbözőbb szintjein. Alkalmasak lesznek az önálló, kreatív, döntés-előkészítő és elemző munkavégzésre. Magabiztosan megállják a helyüket a közgazdaságtudomány alkalmazásának bármely területén.

Innováció a felsőoktásban: A magyar felsőoktatásban egyedülálló, nemzetközi sztenderdeken alapuló tantárgystruktúrával várjuk hallgatóinkat: a megszokott kurzuskínálaton felül nálunk megismerkedhetnek például a Big Data, a mesterséges intelligencia, a zöld pénzügyek, a digitális pénzek témakörével, valamint a viselkedési közgazdaságtan rejtelmeivel és a pandémia magyar gazdaságra gyakorolt hatásaival is. Képzésünkön megtanulhatod, hogy milyen kihívásokkal foglalkoznak napjainkban a világ legfontosabb közgazdasági intézményei, és a legaktuálisabb problémákon gyakorolhatod a legújabb módszertani megoldásokat.

Kiváló szakmai környezet: A mesterképzés hallgatói részt vehetnek a Magyar Nemzeti Bank fizetett gyakornoki programjában. A legjobbak számára pedig biztosítjuk a részvételt a ranglisták élén álló intézmények nyári egyetemi programjain is.

Aktív mentorálás: Kiscsoportos képzéseinknek köszönhetően minden hallgató fejlődését nyomon tudjuk követni, emellett nagy hangsúlyt fektetünk a tehetséggondozásra is. Számos ösztöndíjat, versenyt és kutatási lehetőséget biztosítunk hallgatóinknak. A saját szervezésű előadásainkon és szakmai estjeinken résztvevő hallgatók személyesen megismerkedhetnek a Magyar Nemzeti Bank szakértőivel és felsővezetőivel, valamint elismert külföldi és hazai közgazdászokkal is.

Bármilyen kérdés esetén állunk rendelkezésre: mnbintezet@nje.hu

A mesterképzés tárgystruktúráját ide kattintva érheted el.


A linkre kattintva tudsz jelentkezni a mesterszakra február 15-ig!


Általános információk
  • A képzés helyszíne: Budapest (1117, Bp. Infopark sétány 1., I épület)
  • Végzettségi szint: mester- (magister, master; rövidítve: MSc-) fokozat
  • Képzés munkarendje: nappali
  • Képzés nyelve: magyar
  • Szakképzettség: okleveles közgazdász nemzetközi gazdaság és gazdálkodás szakon
  • Képzési terület: gazdaságtudományok
  • Képzési idő: 4 félév
  • Képzés finanszírozás: 280.000 Ft/félév önköltségi díj
  • A mesterfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 120 kredit
  • Kollégium: a felvett hallgatóknak korlátozott számban a Márton Áron kollégiumban tudunk szállást biztosítani

A mesterfokozat megszerzéséhez angol nyelvből államilag elismert, legalább középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsga vagy egy másik élő idegen nyelvből középfokú (B2), komplex típusú, a képzési területnek megfelelő szaknyelvi nyelvvizsga vagy államilag elismert felsőfokú (C1), komplex típusú általános nyelvvizsga vagy ezekkel egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél szükséges.

Ösztöndíj feltételei

Magyarországon egyedülálló módon a Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás mesterszak legjobb 30 pontszámával felvett hallgatóját a Magyar Nemzeti Bank havi nettó 250 ezer forintos ösztöndíjban részesíti a képzés teljes időtartalma alatt. Ezen felül további 25 hallgató pedig havi nettó 150 ezer forintos ösztöndíjban részesülhet. Az ösztöndíj jogosultsági feltétele: évi 1 darab TDK dolgozat elkészítése, amelyek egyike később szakdolgozatként is leadható, valamint a szakon előírt mintatanterv összes kreditjének időarányosan legalább 75 százalékának teljesítése.

Az MNB Intézet több mint 7 éve a magyar felsőoktatás élvonalában

A Magyar Nemzeti Bank 2015 óta több felsőoktatási intézménnyel kötött együttműködési megállapodást. Ennek egyik kiemelt eredménye volt a 2016-2021 között a Corvinus Egyetemen működő MNB Tanszék létrehozása, amely 2020-tól MNB Intézetként folytatta tevékenységét. A felsőoktatási reform előrehaladásával összefüggésben az MNB újraszervezte együttműködési megállapodásait, aminek következtében az MNB Intézet 2021-től a Neumann János Egyetem budapesti székhelyű MNB Tudásközpontjában folytatja szakmai tevékenységét (MNB Intézet: Fenntartható Pénzügyek Központ). A korábban a Budapesti Corvinus Egyetemről is ismert MNB-s oktatói gárda jelenleg a Neumann János Egyetemen végzi oktató-kutatói tevékenységét.


Célunk, hogy a nálunk diplomát szerző közgazdászok a világ bármely pontján sikeresen megállják helyüket az általuk választott szakterületen. Arra törekszünk, hogy nemzetközi szinten is kiváló szaktudással és gyakorlati tudással vértezzük fel hallgatóinkat, akik az adatalapú gazdaságot (Mesterséges intelligencia, Data Science, Big Data), a fenntartható pénzügyeket, új közgazdasági megközelítéseket, és további innovatív témaköröket (zöld pénzügyek, befektetések a digitális eszközök korában, adatvizualizáció) fognak átfogóan megismerni a nálunk töltött tanévek során.


A szakmai készségek fejlesztésén túl a diákok szóbeli és írásos kommunikációs készségeit fejlesztő tárgyakkal is várjuk az érdeklődőket, magyar és angol nyelven egyaránt, hogy megszerzett tudásukat minél több platformon tudják kamatoztatni, tovább adni. A mesterképzési szak tematikájában kiemelt szerepet kap az elméleti tudás átadásán felül a gyakorlati alkalmazások elsajátítása is, amelynek köszönhetően a hallgatók megtapasztalhatják az élményalapú oktatás előnyeit; a hallgatók döntési szimulációkat és esettanulmányokat végezhetnek el hazai és nemzetközi példákon keresztül.


Az ismeretek széleskörű elsajátítását segítik – a magyar közgazdasági és gazdasági felsőoktatásban egyedülállóan – az MNB Intézet oktatóin felül a képzésbe becsatlakozó MNB-s felsővezetők, tapasztalt szakemberek és számos külföldi akadémiai- és jegybanki szakértő is. A minél széleskörűbb és hatékonyabb szaktudás megszerzését a nyugat-európai egyetemeken is egyedinek számító adatbázis háttérrel támogatjuk (pl.: Bloomberg, CRSP, Compustat, Thompson Reuters, Chinese CSMAR, Crunchbase stb).


Az MNB Intézetben olyan kiváló publikációs listával rendelkező, sok éves oktatási és gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakértők dolgoznak, akik Párizstól Kanadáig különböző nemzetközi egyetemi rangsorban is kimagasló intézményekben szerezték doktori fokozatukat, mint például a barcelonai Universitat Pompeu Fabra (QS alapján a világ 56. legjobb gazdasági egyeteme), vagy a hollandiai Tilburg University (QS alapján a világ 28. legjobb gazdasági egyeteme). Oktatóink rendszeresen publikálnak a legrangosabb nemzetközi szakfolyóiratokban (például International Journal of Forecasting, Journal of Renewable Energy, Journal of Economic Behavior and Organization) is.

Tehetséges hallgatók támogatása

Az MNB Intézet törekszik arra, hogy egy összetartó, erős közösséget építsen fel a hallgatók, valamint a hallgatók és oktatók között, amelynek érdekében közösségépítő programokat, szakmai beszélgetéseket is szervez az MNB szakembereivel, valamint hazai és külföldi akadémiai- és jegybanki szakértőkkel.


Képzésünkben egyedülálló, hogy a legeredményesebb hallgatók számára a globális egyetemi ranglisták élén álló felsőoktatási intézmények nyári egyetemein való részvételt is biztosítunk. Szakmai fejlődésükhöz nagy mértékben hozzájárul a Magyar Nemzeti Bank gyakornoki programja is, amelyet kifejezetten a Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás szak hallgatói számára indít az intézmény.


A színes szakmai programokon túl az MNB Intézet kiemelten támogatja a hallgatók tudományos munkáját is. Komoly figyelmet fordítunk a hallgatói kutatások elősegítésére, valamint a TDK dolgozatok írására való ösztönzésre. Közös oktatói-hallgatói kutató szemináriumokat is beépítünk a gyakorlatunkba, ahol lehetőség nyílik majd a hallgatók számára akár rangos nemzetközi folyóiratokban való publikálásra.

Oktatóink

Bármilyen kérdés esetén keresse akár oktatóinkat is kérdéssel az mnbintezet@nje.hu címen

Lehmann Kristóf


A Neumann János Egyetem MNB Tudásközpont – Fenntartható Pénzügyek Központ (MNB Intézet) vezetője


Egyetemi docens


Lehmann Kristóf PhD fokozatát 2014-ben szerezte a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Multidiszciplináris Doktori iskolájában. 2020-ban a Maastricht School of Management egyetemen MBA fokozatra tett szert.
Doktori tanulmányai alatt 2010-2011 között a japán Waseda Egyetemen folytatott tanulmányokat. 2011 óta dolgozik a jegybankban, ahol 2014-től az MNB Monetáris stratégiai főosztály vezetője, majd 2019 óta a Nemzetközi monetáris politikai és gazdaságtudományi ismeretterjesztési igazgatóság vezetője. Feladatai közé tartozik többek között az MNB képviselete az EKB Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságában (IRC), valamint egyes az MNB-hez kapcsolódó egyes közgazdasági oktatási és kutatási feladatok koordinálása az MNB Intézet vezetőjeként (2017—2021 között a Budapesti Corvinus Egyetemen, majd 2021-től a Neumann János Egyetemen). A Magyar Nemzeti Bankért díj többszörös kitüntetettje.

Oktatott tárgyak: Gazdasági kormányzás, Pénzügyi befektetések a digitális eszközök korában, Pénzügyi piacok elemzése.


Banai Ádám

Egyetemi docens

Banai Ádám a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte MSc fokozatát Pénzügyi befektetéselemző és kockázatkezelő szakon. Doktori fokozatát ugyancsak a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte, a Gazdálkodástani Doktori Iskolában. Pályafutását 2008 nyarán kezdte a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi stabilitási területén elemzőként. 2013 és 2017 között főosztályvezetőként irányította az Alkalmazott kutatás és stresszteszt főosztály munkáját, majd a Pénzügyi Rendszer Elemzése Igazgatóság igazgatója lett. 2020 óta a Jegybanki eszköztárért, pénzügyi stabilitásért és devizatartalék-kezelésért felelős igazgatóság ügyvezető igazgatója, a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület alelnöke, az ESCP Europe Institute for Real Estate Finance and Management Advisory Boardjának és a Keler KSZF Zrt. Felügyelőbizottságának tagja. Aktív tudományos munkát folytat, számos tanulmánya jelent meg hazai és külföldi szaklapokban, könyvekben. Kutatási területei: stressztesztek, makroprudenciális politika, ingatlan piac, banki hitelezés.

Oktatott tárgyak: Bankok a XXI. században


Chaoyi Chen

Egyetemi adjunktus

Chen, Chaoyi 2019-ben szerezte meg PhD fokozatát a kanadai University of Guelph-en. 2018 és 2020 között ökonometriát és gazdasági statisztikát oktatott a University of Guelph Közgazdaságtudományi Tanszékén. 2020-ban csatlakozott az MNB-hez mint kutatási és oktatási szakértő; az MNB Intézet kötelékében 2021-től ad órákat empirikus ökonometria témában. Az Economania blog szerzője. Kutatási témái: ökonometria, empirikus makroökonómia, energiagazdaság és gazdasági ökonometria. Publikáció többek között az as Economics Letters, Energy Economics, Energy Policy, Applied Economics Letters, Journal of Risk and Financial Management, és Renewable Energy című folyóiratokban jelentek meg.

Oktatott tárgyai: Panel adatelemzési módszerek, Mesterséges intelligencia és gépi tanulás módszertana


Gánics Gergely

Egyetemi adjunktus


Gánics Gergely 2017-ben szerezte meg PhD fokozatát a barcelonai Universitat Pompeu Fabrán. 2017 és 2019 között Madridban, a Banco de Españában dolgozott kutatóként, majd 2020-ban csatlakozott az MNB-hez és az MNB Intézethez. Kutatási területei az ökonometria, makroökonometria és előrejelzések. Tanulmányai a Journal of Business & Economic Statistics és az International Journal of Forecasting folyóiratokban jelentek meg. Az Economania blog szerzője. 2020 óta a Barcelona School of Economics mesterprogramjának vendégoktatója.


Oktatott tárgyak: Idősorelemzés és előrejelzések, Modern technikák a makroökonometriában: előrejelzés és kauzalitás.


Horváth Zsófia


Egyetemi tanársegéd

Horváth Zsófia a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte meg MSc fokozatát Közgazdasági elemző szakon. Szakmai pályáját a CIB Bank hitelkockázat elemzőjeként kezdte, majd 2016-ban csatlakozott a Magyar Nemzeti Bankhoz. Kezdetben a Monetáris stratégia főosztályon dolgozott, ahol fő feladata a döntéselőkészítő anyagok készítése volt. Később csatlakozott a Gazdaságtudományi ismeretterjesztési főosztályhoz, ahol a Magyar Nemzeti Bank kiemelt egyetemi együttműködéseivel foglalkozik jelenleg is. 2021 nyarán csatlakozott az MNB Intézethez. Főbb érdeklődési és oktatási területei a monetáris politika, a statisztika és a grafikus ábrázolás.

Oktatott tárgyak: A monetáris politika elmélete és gyakorlata, Big Data és adatvizualizáció


Kolozsi Pál Péter


Egyetemi docens


Kolozsi Pál Péter közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank Jegybanki eszköztár, devizatartalék és kockázatkezelési igazgatóság vezetője. Doktori fokozatát a Párizsi Politikatudományi Intézetben (Institut d’Etudes Politiques de Paris) szerezte 2011-ben, doktori disszertációját a monetáris politika intézményi aspektusairól írta. 2011 és 2014 között az Állami Számvevőszék elnöki megbízottjaként dolgozott, majd 2014 és 2020 között az MNB pénzpiaci eszköztárért és tartalékstratégiáért felelős főosztályvezetője volt. 2002 óta oktat felsőoktatási intézményekben, szakterülete a monetáris politika elmélete és gyakorlata, a közpénzügyek, illetve a közpénzügyi ellenőrzés. A Magyar Közgazdasági Társaság, továbbá a Hitelintézeti Szemle és a Pénzügyi Szemle szerkesztőbizottságának tagja.

Oktatott tárgyak: Zöld pénzügyek, Gazdaságpolitika a járvány után


Neszveda Gábor

Egyetemi docens


Neszveda Gábor 2017-ben érkezett a Magyar Nemzeti Bankhoz. Gazdaságmatematikai elemző közgazdász szakon végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen, majd a Tilburgi Egyetem Pénzügy tanszékén szerezte meg PhD fokozatát viselkedési pénzügyek témában. Kutatási témái:viselkedési közgazdaságtan, viselkedési eszközárazás, zöld pénzügyek és a pénzügyi matematikai-statisztikai módszerek. Több nemzetközi rangoskutatási ösztöndíjat is elnyert (például Hong Kongba, az USA-ba, Hollandiába).

Oktatott tárgyak: Adat alapú eseményelemzés, Nemzetközi befektetések empirikus elemzése, Viselkedési közgazdaságtan


Dr. Szapáry György

Vendégoktató


Szapáry György közgazdasági doktori diplomáját Belgiumban a Leuveni Katolikus Egyetemen szerezte. Dolgozott az Európai Gazdasági Közösség Bizottságánál Brüsszelben (1965-66), valamint Washingtonban a Nemzetközi Valutaalapnál (1967-90). 1990-93 között a Nemzetközi Valutaalap magyarországi megbízottja. 1993 és 2007 között, egy rövid megszakítással, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. 2008 – 2010 között tanított a Közép-Európai Egyetem Közgazdaságtudományi tanszékén monetáris politikát. 2011. januártól 2015 januárjáig Magyarország washingtoni nagykövete volt. Jelenleg a Magyar Nemzeti Bank elnökének főtanácsadója, a Budapest Corvinus Egyetem címzetes egyetemi tanára, az ELTE Konzisztóriumának elnöke. A Miskolci Egyetem tiszteletbeli doktora. Számos szakmai cikk szerzője.

Oktatott tárgy: Nemzetközi gazdasági és pénzügyi intézmények és szerepük a változó világban.


Világi Balázs

Egyetemi docens


Világi Balázs 1992-ben szerezte meg közgazdász diplomáját a BCE jogelődjén, és 2005-ben védte meg PhD fokozatát az Universitat Autonoma de Barcelona Közgazdaságtudományi Tanszékén. 2007 és 2009 között az Európai Központi Bank Monetary Policy Stance osztályán dolgozott szakértőként. 2014 és 2018 között az MNB Közgazdasági modellezési főosztályát vezette, 2019 óta a Gazdaságtudományi ismeretterjesztési főosztály vezetője. 2015 és 2019 között tanított a Közép-európai Egyetem Közgazdaságtudományi tanszékén, 2017 és 2021 között pedig a Budapest Corvinus Egyetem MNB Intézetében. 2021 augusztusa óta a Neumann János Egyetem MNB Tudásközpontjának a munkatársa.

Oktatott tárgyak: Dinamikus makroökonómia, Pénzügyi válságok makroökonómiája


Vonnák Balázs

Egyetemi docens


Vonnák Balázs 2000-ben végzett a Budapesti Corvinus Egyetem jogelődjén. Ugyanabban az évben kezdett el dolgozni a Magyar Nemzeti Bankban, kezdetben a Pénzpolitikai főosztályon, majd a Közgazdasági főosztályon, ahol 2006-tól a monetáris politikai döntéselőkészítést irányította. 2012-ben a pénzügyi stabilitási területre ment, ahol a Pénzügyi rendszer elemzése igazgatóságot is vezette. Mindeközben a Budapesti Corvinus Egyetem Makrogazdasági Tanszékén makroökonómiai és nemzetközi makroökonómiai szemináriumokat tartott. Az MNB Intézetnek és elődjének, az MNB Tanszéknek létrejötte óta tagja. 2021-ben szerzett PhD fokozatot a Közép-európai Egyetemen. Főbb kutatási területe a monetáris politika és az idősoros ökonometria, ezen belül is a dinamikus ok-okozati hatások identifikációja

Oktatott tárgyak: A monetáris politika elmélete és gyakorlata, Modern technikák a makroökonometriában: előrejelzés és kauzalitás

Felvételi információk

A jelentkezés és a felvétel feltételei

A szóbeli vizsga egy szakmai és motivációs beszélgetés, amely a szakmai elhivatottság és a tanulmányi motiváltság felmérését jelenti. A szóbeli vizsga személyes és online formában is szervezhető. A szóbeli vizsga pontos időpontjáról és helyéről a jelentkezők e-mail címére küldenek tájékoztatást a vizsga előtt legkésőbb 2 héttel. Ezen behívólevélben közlik a szóbeli vizsga 4 000 Ft-os intézményi díjának átutalásához szükséges információkat is.

A szakra való belépés feltételei

Elsősorban számításba vehető alapszakok: az alkalmazott közgazdaságtan, a gazdaságelemzés, a gazdaságtudományok képzési területről a nemzetközi gazdaság, a gazdálkodási és menedzsment, az emberi erőforrások, a kereskedelem és marketing, a pénzügy és számvitel, a turizmus-vendéglátás, az üzleti szakoktató, a közszolgálati, valamint társadalomtudomány képzési területről a nemzetközi tanulmányok alapképzési szak.

Figyelembe vehetők továbbá: azok az alapképzési és mesterképzési szakok, illetve a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény szerinti főiskolai alapképzési szakok, amelyeket a kredit megállapításának alapjául szolgáló ismeretek összevetése alapján a felsőoktatási intézmény kreditátviteli bizottsága elfogad.

Bármilyen kérdés esetén eléhet minket az mnbintezet@uni-neumann.hu címen

Jelentkezés a felvi.hu-n keresztül

A felvételi jelentkezést kizárólag elektronikusan, a Felvi.hu E-felvételi szolgáltatásán keresztül lehet benyújtani az alábbi linken:

https://www.felvi.hu/felveteli/efelveteli

Az elektronikus jelentkezés és a dokumentumok elektronikus feltöltésének határideje: 2023. február 15.

Felvételi pontok számítása

A felvételi eljárás során szerezhető maximális összpontszám 100 pont, amely a felvételi vizsga eredményéből (90 pont) és a többletpontokból (maximum: 10 pont) adódik össze. A felvételi szóbeli vizsga elsősorban a szakmai elhivatottság és a tanulmányi motiváltság felmérésére fókuszál.

További információk ezen a linken


A linkre kattintva tájékozódhatsz a szakról a Felvin is!


Látogass el az MNB Intézet hivatalos weboldalára!


Feliratkozás hírlevélre

Adatvédelmi tájékoztató megtekintése


Kapcsolat