Bloggerek

Aktív Bloggereink


Banai Ádám

Banai Ádám a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte MSc fokozatát Pénzügyi befektetéselemző és kockázatkezelő szakon. Doktori fokozatát ugyancsak a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte, a Gazdálkodástani Doktori Iskolában. Pályafutását 2008 nyarán kezdte a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi stabilitási területén elemzőként. 2013 és 2017 között főosztályvezetőként irányította az Alkalmazott kutatás és stresszteszt főosztály munkáját, majd a Pénzügyi Rendszer Elemzése Igazgatóság igazgatója lett. 2020 óta a Jegybanki eszköztárért, pénzügyi stabilitásért és devizatartalék-kezelésért felelős igazgatóság ügyvezető igazgatója, a Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület alelnöke, az ESCP Europe Institute for Real Estate Finance and Management Advisory Boardjának és a Keler KSZF Zrt. Felügyelőbizottságának tagja. Aktív tudományos munkát folytat, számos tanulmánya jelent meg hazai és külföldi szaklapokban, könyvekben. Kutatási területei: stressztesztek, makroprudenciális politika, ingatlan piac, banki hitelezés.

Banai Ádám összes cikke


Baranyai Eszter

BEszter_2

2008-ban a Budapesti Corvinus Egyetem közgazdászképzésén szerzett MSc fokozatot tőkepiac és vállalat szakirányon. Ezt követően francia ösztöndíjjal az ESSCA-n is szerzett egy mesterdiplomát. 2012-ben ACCA tag lett. Dolgozott a Bank of Englandben (2013-2017), a Financial Services Authorityban (2011-2013), valamint Barclays Bankban (2009-2011) pénzügyi stabilitás, pénzügyi piacok és likviditáskockázat területeken. A Bank of Englandben elemzéssel, piaci információszerzéssel, felügyeleti tanácsadással foglalkozott, valamint képviselte a bankot nemzetközi, illetve intézményeken átnyúló projekteken. 2018-tól mesteroktató a Budapesti Corvinus Egyetemen és vezető oktatási és kutatási szakértő a Magyar Nemzeti Bankban. Kutatási területe jelenleg a klímaváltozás hatása a pénzügyi rendszerre és az ingatlanalapok.

Baranyai Eszter összes cikke


Bánkuty-Balogh Lilla

Bánkuty-Balogh Lilla az NJE MNB Intézetének mesteroktatója és a Budapesti Metropolitan Egyetem vendégoktatója. Tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetemen, illetve a bostoni Bentley University-n végezte nemzetközi gazdálkodás alapszakon, majd a Vienna University of Economics and Business és a Bocconi University Milan CEMS double degree képzésén szerzett MSc diplomát. Több évig stratégiai tervezés területen dolgozott Dániában, Brazíliában és Spanyolországban. 2015 óta az MNB munkatársa elemzési területen. Posztgraduális képzésen a Fudan University-n, a National University of Singapore-on, az IESE-n és a University of California, Berkeley-n tanult. Doktori kutatási területe a geopolitika és a fenntarthatóság.

Bánkuty-Balogh Lilla összes cikke


Chaoyi Chen

Chaoyi Chen 2020-ban csatlakozott a Magyar Nemzeti Bankhoz és az MNB Intézethez. PhD fokozatát 2019-ben szerezte a kanadai Guelph egyetemen. Elsősorban ökonometriai és alkalmazott ökonometriai kutatásokat folytat. Főbb kutatásai témái a threshold regressziók, hosszú horizontú regressziók, nemstacionáris idősoros regressziók és ezek makroökonómiai alkalmazásai.Chaoyi Chen összes cikke


Gánics Gergely

Gánics Gergely 2017-ben szerezte meg PhD fokozatát a barcelonai Universitat Pompeu Fabrán. 2017 és 2019 között Madridban, a Banco de Españában dolgozott kutatóként, majd 2020-ban csatlakozott az MNB-hez és az MNB Intézethez. Kutatási területei az ökonometria, makroökonometria és előrejelzések. Tanulmányai a Journal of Business & Economic Statistics és az International Journal of Forecasting folyóiratokban jelentek meg. 2020 óta a Barcelona School of Economics mesterprogramjának vendégoktatója.

Gánics Gergely összes cikke


Granát Marcell

Granát Marcell a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte MSc fokozatát közgazdasági elemző szakon, az MNB-be pedig 2022 elején érkezett. Ezek mellett jelenleg is PhD tanulmányokat folytat. Egyetemi évei alatt aktívan vett részt kutatásokban, statisztika és ökonometria oktatásban, eddigi publikáció is ökonometria, illetve szövegalapú gépi tanulásra fókuszáltak.Granát Marcell összes cikke


Horváth Zsófia

Horváth Zsófia a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte meg MSc fokozatát Közgazdasági elemző szakon, jelenleg pedig az Eötvös Loránd Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Iskolájának PhD hallgatója. Szakmai pályáját a CIB Bank hitelkockázat elemzőjeként kezdte, majd 2016-ban csatlakozott a Magyar Nemzeti Bankhoz. Kezdetben a Monetáris stratégia főosztályon dolgozott, ahol fő feladata a döntéselőkészítő anyagok készítése volt. Később csatlakozott a Gazdaságtudományi ismeretterjesztési főosztályhoz, ahol oktatási és kutatási szakértőként a Magyar Nemzeti Bank kiemelt egyetemi együttműködéseivel foglalkozik jelenleg is. 2021 nyarán csatlakozott az MNB Intézethez. Főbb érdeklődési területei a felsőoktatás, a monetáris politika, a statisztika és a grafikus ábrázolás.

Horváth Zsófia összes cikke


Kolozsi Pál Péter

Kolozsi Pál Péter közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank Jegybanki eszköztár, devizatartalék és kockázatkezelési igazgatóság vezetője. Doktori fokozatát a Párizsi Politikatudományi Intézetben (Institut d’Etudes Politiques de Paris) szerezte 2011-ben, doktori disszertációját a monetáris politika intézményi aspektusairól írta. 2011 és 2014 között az Állami Számvevőszék elnöki megbízottjaként dolgozott, majd 2014 és 2020 között az MNB pénzpiaci eszköztárért és tartalékstratégiáért felelős főosztályvezetője volt. 2002 óta oktat felsőoktatási intézményekben, szakterülete a monetáris politika elmélete és gyakorlata, a közpénzügyek, illetve a közpénzügyi ellenőrzés. A Magyar Közgazdasági Társaság, továbbá a Hitelintézeti Szemle és a Pénzügyi Szemle szerkesztőbizottságának tagja.

Kolozsi Pál Péter összes cikke


Lehmann Kristóf

Lehmann Kristóf PhD fokozatát 2014-ben szerezte a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Multidiszciplináris Doktori iskolájában. 2020-ban a Maastricht School of Management egyetemen MBA fokozatra tett szert. Doktori tanulmányai alatt 2010-2011 között a japán Waseda Egyetemen folytatott tanulmányokat. 2011 óta dolgozik a jegybankban, ahol 2014-től az MNB Monetáris stratégiai főosztály vezetője, majd 2019 óta a Nemzetközi monetáris politikai és gazdaságtudományi ismeretterjesztési igazgatóság vezetője. Feladatai közé tartozik többek között az MNB képviselete az EKB Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságában (IRC), valamint egyes, az MNB-hez kapcsolódó közgazdasági oktatási és kutatási feladatok koordinálása az MNB Intézet vezetőjeként (2017—2021 között a Budapesti Corvinus Egyetemen, majd 2021-től a Neumann János Egyetemen). A Magyar Nemzeti Bankért díj többszörös kitüntetettje (2016, 2017, 2020).

Lehmann Kristóf összes cikke


Malatinszky Gábor

Malatinszky Gábor 2001-ben végzett a Kobe-i Egyetemen, Japánban. Makrogazdasági elemzőként éveket töltött japán brókercégeknél, ahol a japán gazdaság elemzésével foglalkozott. Hazatérte után a DZ Banknál folytatta pályáját feltörekvő gazdaságok makroelemzőjeként. 2016-ban a Barcelonai Autonóm Egyetemen kezdte meg PhD tanulmányait, amelyeket 2018-tól a Bécsi Egyetemen folytat. 2021 decemberében csatlakozott a Magyar Nemzeti Bankhoz, 2022-től pedig az MNB Intézet mesteroktatója.

Malatinszky Gábor összes cikke


Neszveda Gábor

Neszveda Gábor 2017-ben érkezett a Magyar Nemzeti Bankhoz. Gazdaságmatematikai elemző közgazdász szakon végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen, majd a Tilburgi Egyetem Pénzügy tanszékén szerezte meg PhD fokozatát viselkedési pénzügyek témában. Kutatási témái:viselkedési közgazdaságtan, viselkedési eszközárazás, zöld pénzügyek és a pénzügyi matematikai-statisztikai módszerek. Több nemzetközi rangos kutatási ösztöndíjat is elnyert, amelyek keretében többek között Hong Kongban, az USA-ban, valamint Hollandiában kutathatott.

Neszveda Gábor összes cikke


Tapaszti Attila

tapasztiattila

2005-ben diplomázott a Pécsi Tudományegyetemen közgazdászként. Szakmai pályáját 2005-ben kezdte az Unicredit bankban nagyvállalati ügyfélmenedzserként, majd a Takarékbankban dolgozott kezdetben részvényelemzőként, később mint kötvény és strukturálttermék-kereskedő. Jelenlegi munkahelyéhez, a Magyar Nemzeti Bankhoz 2010-ben csatlakozott devizakereskedőként. 2013 óta vezető portfólió menedzser pozícióban dolgozik a Befektetési főosztályon, amelynek fő feladata az ország devizatartalékának kezelése.

Tapaszti Attila összes cikke


Világi Balázs

Világi Balázs 1992-ben szerezte meg közgazdász diplomáját a BCE jogelődjén, és 2005-ben védte meg PhD fokozatát az Universitat Autonoma de Barcelona Közgazdaságtudományi Tanszékén. 2007 és 2009 között az Európai Központi Bank Monetary Policy Stance osztályán dolgozott szakértőként. 2014 és 2018 között az MNB Közgazdasági modellezési főosztályát vezette, 2019 óta a Gazdaságtudományi ismeretterjesztési főosztály vezetője. 2015 és 2019 között tanított a Közép-európai Egyetem Közgazdaságtudományi tanszékén, 2017 és 2021 között pedig a Budapest Corvinus Egyetem MNB Intézetében. 2021 augusztusa óta a Neumann János Egyetem MNB Tudásközpontjának a munkatársa.

Világi Balázs összes cikke


Vonnák Balázs

Vonnák Balázs 2000-ben végzett a Budapesti Corvinus Egyetem jogelődjén. Ugyanabban az évben kezdett el dolgozni a Magyar Nemzeti Bankban, kezdetben a Pénzpolitikai főosztályon, majd a Közgazdasági főosztályon, ahol 2006-tól a monetáris politikai döntéselőkészítést irányította. 2012-ben a pénzügyi stabilitási témájával kezdett foglalkozni, később a Pénzügyi rendszer elemzése igazgatóságot is vezette. Mindeközben a Budapesti Corvinus Egyetem Makrogazdasági Tanszékén makroökonómiai és nemzetközi makroökonómiai szemináriumokat tartott; munkájának elismeréseképp címzetes docensi címet kapott. 2021-ben szerzett PhD fokozatot a Közép-európai Egyetemen. Disszertációját a gazdaságpolitikai intézkedések makrogazdasági hatásának ökonometriájáról írta. Az MNB Tanszék oktatója a tanszék létrejötte óta.

Vonnák Balázs összes cikke


Korábbi Bloggereink

Kutasi Gábor

KG_1

Kutasi Gábor (PhD, dr. habil) a Budapesti Corvinus Egyetem docense, korábban az ICEG European Center és a Századvég Gazdaságkutató elemző munkatársa volt, valamint elnyerte a német KAAD és az MTA Bolyai ösztöndíját. A BCE Gazdaságpolitikai tanszék Káldor-díjának kitüntetettje. A Nemzetközi Kapcsolatok Doktori Iskola tagja. A Prágai Közgazdaságtudományi Egyetem vendégoktatója. 2015-ben a német Zeppelin Egyetem vendégkutatója volt.

Kutasi Gábor összes cikke


Sebestyén Géza

SG_1

1997-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem matematikus szakán, 2000-ben pedig a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy szakán, vállalatértékelés specializációval. PhD-jét 2009-ben szerezte, disszertációját dinamikus banki eszköz-forrás menedzsmentről írta. 1998- 1999-ben az ÁB-AEGON részvényelemzőjeként dolgozott, 1999-2003 között a Trigon Software projektvezetője volt. 2003 óta a Proventus Consulting ügyvezetője, ahol kutatási, oktatási és szoftverfejlesztési projekteket vezet. Számos hazai és nemzetközi felsőoktatási intézményen oktatott vagy oktat, így az ELTE-n, a BME-n, a Szegedi Tudományegyetemen, a révkomáromi Selye János Egyetemen, a francia ESSCA-ban, az osztrák Wirtschaftsuniversitaet Wien-en és a német Munich Business School-on. A Heller Farkas Szakkollégium tiszteletbeli tagja. Három gyermek édesapja.

Sebestyén Géza összes cikke