Bloggerek

Banai Ádám

BA_12008-ban a Budapesti Corvinus Egyetemen kapta MSc fokozatát Pénzügyi befektetéselemző és kockázatkezelő szakon. Doktori fokozatát ugyancsak a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte a Gazdálkodástani Doktori Iskolán. 2008 nyarán kezdte pályafutását a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi stabilitási területén elemzőként. 2013-tól főosztályvezetőként irányította az Alkalmazott kutatás és stresszteszt főosztály munkáját, majd 2017-ben elnyerte az igazgatói pozíciót a Pénzügyi Rendszer Elemzése Igazgatóságon. Munkája során a hazai és a regionális bankrendszert érintő kérdések szinte minden területével foglalkozott. 2020 nyarától a Monetáris politikáért és devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezető igazgató lett. Jelenleg többek között olyan témákban lát el döntéshozói szerepet, mint a kockázatkezelés, befektetések és pénzpiaci folyamatok.

Banai Ádám összes cikke


Baranyai Eszter

BEszter_2

2008-ban a Budapesti Corvinus Egyetem közgazdászképzésén szerzett MSc fokozatot tőkepiac és vállalat szakirányon. Ezt követően francia ösztöndíjjal az ESSCA-n is szerzett egy mesterdiplomát. 2012-ben ACCA tag lett. Dolgozott a Bank of Englandben (2013-2017), a Financial Services Authorityban (2011-2013), valamint Barclays Bankban (2009-2011) pénzügyi stabilitás, pénzügyi piacok és likviditáskockázat területeken. A Bank of Englandben elemzéssel, piaci információszerzéssel, felügyeleti tanácsadással foglalkozott, valamint képviselte a bankot nemzetközi, illetve intézményeken átnyúló projekteken. 2018-tól mesteroktató a Budapesti Corvinus Egyetemen és vezető oktatási és kutatási szakértő a Magyar Nemzeti Bankban. Kutatási területe jelenleg a klímaváltozás hatása a pénzügyi rendszerre és az ingatlanalapok.

Baranyai Eszter összes cikke


Gánics Gergely

GG_kep BWGánics Gergely 2017-ben szerezte meg PhD fokozatát a barcelonai Universitat Pompeu Fabrán. 2017 és 2019 között Madridban, a Banco de Españában dolgozott kutatóként, majd 2020-ban csatlakozott az MNB-hez és az MNB Intézethez. Kutatási területei az ökonometria, makroökonometria és előrejelzések. Vendégoktatóként részt vesz a Barcelona Graduate School of Economics mesterprogramjában.

Gánics Gergely összes cikke


Kolozsi Pál Péter

KP_1Dr. Kolozsi Pál Péter PhD, közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank Jegybanki eszköztár, devizatartalék és kockázatkezelési igazgatóság vezetője. Doktori fokozatát a Párizsi Politikatudományi Intézetben (Institut d’Etudes Politiques de Paris) szerezte 2011-ben, doktori disszertációját a monetáris politika intézményi aspektusairól írta. 2011 és 2014 között az Állami Számvevőszék elnöki megbízottjaként dolgozott, majd 2014 és 2020 között az MNB pénzpiaci eszköztárért és tartalékstratégiáért felelős főosztályvezetője volt. 2002 óta oktat felsőoktatási intézményekben, szakterülete a monetáris politika elmélete és gyakorlata, a közpénzügyek, illetve a közpénzügyi ellenőrzés. A Magyar Közgazdasági Társaság tagja. A Hitelintézeti Szemle szerkesztőbizottságának tagja. A Pénzügyi Szemle közpénzügyi folyóirat szerkesztőbizottságának és szerkesztőségének tagja.

Kolozsi Pál Péter összes cikke


Kutasi Gábor

KG_1Kutasi Gábor (PhD, dr. habil) a Budapesti Corvinus Egyetem docense, korábban az ICEG European Center és a Századvég Gazdaságkutató elemző munkatársa volt, valamint elnyerte a német KAAD és az MTA Bolyai ösztöndíját. A BCE Gazdaságpolitikai tanszék Káldor-díjának kitüntetettje. A Nemzetközi Kapcsolatok Doktori Iskola tagja. A Prágai Közgazdaságtudományi Egyetem vendégoktatója. 2015-ben a német Zeppelin Egyetem vendégkutatója volt.

Kutasi Gábor összes cikke


Lehmann Kristóf

LK_1Lehmann Kristóf a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa és a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője. PhD fokozatát 2014-ben szerezte a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Multidiszciplináris Doktori iskolájában. Doktori tanulmányai alatt 2010- 2011 között a japán Waseda Egyetemen folytatott tanulmányokat. 2011 óta dolgozik a jegybankban, a Monetáris stratégiai főosztályon mint közgazdász, 2014 óta pedig mint főosztályvezető. Feladatai közé tartozik többek között a jegybank monetáris politikai döntéseinek és hivatalos kommunikációjának előkészítése, illetve az MNB képviselete az EKB Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságában (IRC). 2016-ban a Magyar Nemzeti Bankért díj kitüntetettje.

Lehmann Kristóf összes cikke


Neszveda Gábor

NG_1Neszveda Gábor 2017-ben érkezett a Budapesti Corvinus Egyetem MNB Tanszékére. A gazdaságmatematikai elemző közgazdász szakon végzett a Corvinuson, majd a Tilburgi Egyetem pénzügy tanszékén folytatta PhD tanulmányait. A kutatási témái érintik a viselkedési közgazdaságtant, a viselkedési eszközárazást és a kísérleti közgazdaságtant.

Neszveda Gábor összes cikke


Sebestyén Géza

SG_11997-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem matematikus szakán, 2000-ben pedig a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy szakán, vállalatértékelés specializációval. PhD-jét 2009-ben szerezte, disszertációját dinamikus banki eszköz-forrás menedzsmentről írta. 1998- 1999-ben az ÁB-AEGON részvényelemzőjeként dolgozott, 1999-2003 között a Trigon Software projektvezetője volt. 2003 óta a Proventus Consulting ügyvezetője, ahol kutatási, oktatási és szoftverfejlesztési projekteket vezet. Számos hazai és nemzetközi felsőoktatási intézményen oktatott vagy oktat, így az ELTE-n, a BME-n, a Szegedi Tudományegyetemen, a révkomáromi Selye János Egyetemen, a francia ESSCA-ban, az osztrák Wirtschaftsuniversitaet Wien-en és a német Munich Business School-on. A Heller Farkas Szakkollégium tiszteletbeli tagja. Három gyermek édesapja.

Sebestyén Géza összes cikke


Tapaszti Attila

tapasztiattila2005-ben diplomázott a Pécsi Tudományegyetemen közgazdászként. Szakmai pályáját 2005-ben az Unicredit bankban nagyvállalati ügyfélmenedzserként kezdte, majd a Takarékbankban folytatta, mint részvényelemző, később, mint kötvény és strukturált termék kereskedő. Jelenlegi munkahelyéhez, a Magyar Nemzeti Bankhoz 2010-ben csatlakozott devizakereskedőként. 2013 óta vezető portfólió menedzser pozícióban dolgozik a Befektetési főosztályon, amelynek fő feladata az ország devizatartalékának kezelése.

Tapaszti Attila összes cikke


Világi Balázs

Világi Balázs

Világi Balázs 1992-ben szerezte meg közgazdász diplomáját a BCE jogelődjén és 2005-ben védte meg PhD fokozatát az Universitat Autonoma de Barcelona Közgazdaságtudományi tanszékén. 2007 és 2009 között az Európai Központi Bank Monetary Policy Stance osztályán dolgozott szakértőként. 2014 és 2018 között az MNB Közgazdasági modellezési főosztályát vezette, 2019 óta a Gazdaságtudományi ismeretterjesztési főosztály vezetője. 2015 és 2019 között tanított a Közép-Európai Egyetem Közgazdaságtudományi tanszékén makroökonómiát. Az MNB Intézet munkájában 2017 óta vesz részt, előadásokat tartott a Modern irányzatok a közgazdaságtanban tárgy keretében és a Modellezés a jegybanki gyakorlatban egyik tárgyfelelőse. A 2020-21-es tanévtől megújuló Közgazdasági elemző mesterképzésben a Makroökonómiai és pénzügyi elemző specializáció felelőse, valamint a Dinamikus makroökónómia alapjai és alkalmazásai tantárgy felelőse.

Világi Balázs összes cikke


Vonnák Balázs

VB_1Vonnák Balázs 2000-ben végzett a Budapesti Corvinus Egyetemen. Még abban az évben elkezdett dolgozni a Magyar Nemzeti Bankban, kezdetben a Pénzpolitikai főosztályon, majd a Közgazdasági főosztályon, ahol 2006-tól a monetáris politikai döntéselőkészítést irányította. 2012-ben a pénzügyi stabilitási területre ment, ahol később a Pénzügyi rendszer elemzése igazgatóságot vezette. Mindeközben a BCE-n a makrogazdasági tanszéken makroökonómiai és nemzetközi makroökonómiai szemináriumokat tartott, majd később címzetes docensi címet kapott, és alkalmazott makroökonómiát oktatott 7 éven át. 2015- ben kezdte el PhD tanulmányait a Közép-európai Egyetemen. Az MNB Tanszék mesteroktatója a tanszék létrejötte óta, fő tárgya “A monetáris politika elmélete és gyakorlata”.

Vonnák Balázs összes cikke