Hol vagyunk a legnépszerűbbek?

A külföldi országokból érkező látogatók több szempontból is jelentősen befolyásolhatják egy blog sikerét és jelentőségét. Nem csupán több megosztást és nagyobb elérést eredményeznek, hanem segítenek abban is, hogy a keresőmotorok magasabban rangsorolják a blogot a nemzetközi találatok között. Bár legtöbb olvasónk hazánkból érkezik, számottevő mennyiségű megtekintés jön külföldről is.

Az alábbi térkép, ahol az átláthatóság érdekében a magyar adatokat nem ábrázoltuk, mutatja az országokat, ahonnan olvasnak minket. Körülbelül 140 országból vagy autonóm területről keresték már fel az oldalt.

Forrás: Saját szerkesztés

A top 5 ország (Magyarország kivételével):

OrszágLátogatók aránya
Amerikai Egyesült Államok23%
Németország12%
Egyesült Királyság10%
Románia9%
Ausztria8%

Meglepő módon, bár főleg magyar nyelvű tartalmaink vannak, nem a szomszédos országokból olvasnak minket a leginkább. A legtöbb külföldi kattintás az Egyesült Államokból érkezik, a külföldi megtekintések 23 százaléka. Úgy tűnik, témáink főleg az USA-ban élő magyarok körében népszerűek.

A következő két helyezett a szintén jelentős pénzügyi központ Németország és Egyesült Királyság. A szomszédos Románia és Ausztria csupán a negyedik és az ötödik helyezett.

Ha lakosságarányosan vizsgáljuk, teljesen más sorrendet kapunk. Egy főre jutó Economania olvasók száma – Magyarországot kihagyva – Ausztriában, Luxemburgban, Szlovákiában, Írországban és Romániában a legmagasabb.

Bár az Egyesült Államok után a legtöbben Európából érkeznek, népszerűek vagyunk Kínában, Kanadában és a Dél-afrikai Köztársaságban is.

Érdekes, hogy Indonéziából közel 100-an olvastak minket, ugyanakkor a szomszédos Pápua Új-Guineából még senki. Hasonlóan kimaradt Bolívia, bár az összes szomszédos országból látogatják a blogot.

A mindössze 30 ezer fő lakosú, Finnországhoz tartozó, de svéd anyanyelvűek lakta Åland-szigetekről a blog indulása óta 2 látogatónk volt. Ezzel a legkisebb népességű autonóm terület, ahonnan valaha felkeresték az oldalt.

Ha a földrajzi távolságokat nézzük, a több mint 16000 kilométerre lévő Amerikai Samoából 3-szor olvastak minket. Azonban nem ez a legnagyobb távolság Budapesttől. Ha a fővárosokat tekintjük, legmesszebb a 22 és fél órányi repülőútra, 17983 km-nyi távolságra fekvő Wellington van, Új-Zéland fővárosa, ahonnan 32 látogatónk volt.

Petróczy Dóra Gréta

MNB Intézet

Petróczy Dóra Gréta alapszakos tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetem gazdaságelemzés szakán, majd a mesterszakot az Eötvös Loránd Tudományegyetem közgazdasági elemző képzésén végezte. 2022-ben szerezte meg PhD fokozatát a Budapesti Corvinus Egyetemen. 2017 és 2023 között a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügy Intézetében oktatott. 2022 és 2023 között a KRTK Közgazdaságtudományi Intézetének volt kutatója. 2023 augusztusában csatlakozott az MNB Intézet munkatársaihoz adjunktusként. Kutatási területe a játékelmélet, rangsorolási eljárások és a szavazási erő.


Főoldali kép forrása: pixabay.com