Négy kérdés a Bitcoinról

Janet Yellen, volt Fed elnök szerint „erősen spekulatív eszköz”. Joseph Stiglitz, Nobel-díjas közgazdász szerint „nem tölt be semmilyen társadalmi szempontból hasznos funkciót”. Ki gondolná a vélemények alapján, hogy napjaink hype-olt eszközéről, a Bitcoinról szólnak?

Pénz-e a Bitcoin? Közgazdasági értelemben egy eszköznek négy funkciót kell betölteni, hogy olyan pénznek minősüljön, ami elősegíti a gazdaság működését.

  • A pénz csereeszköz, jószágok cseréjét teszi lehetővé.
  • A pénz elszámolási egységként funkcionál, másképp fogalmazva értékmérő.
  • A pénz fizetési eszköz, adósságot törleszthetünk vele.
  • Végül, a pénz értékőrzőként funkcionál, megtartja az értékét.

A Bitcoin árfolyamát extrém ingadozások jellemzik, ami az értékőrző és az értékmérő funkciót lehetetlenné teszi. Nincsen mögötte intézményrendszer, nincs garancia az elfogadására, ami a másik két funkció ellátását is korlátozza (bár lehetetlenné nem teszi). A négy pénzfunkciót összességében a Bitcoin nem tölti be, emiatt a pénzrendszer megújítására jelenlegi formájában nem alkalmas.

Hatékony-e a Bitcoin tranzakció? Gyakori Bitcoin melletti érv, hogy olcsóbbá és gyorsabbá teheti a pénzügyi tranzakciókat. Egyes nemzetközi utalásoknál előfordulhat, hogy gyorsabb az átutalás Bitcoinban, mint a hagyományos banki devizaátváltással járó tranzakció. Érdemes azonban felhívni a figyelmet arra, hogy a Bitcoin átutalás korántsem olcsó. Egyrészt vásárlása időbeli telik, van tranzakciós költsége, átutalása is órákat vesz igénybe, és a nagy árfolyam-volatilitás miatt kockázatos a fizetésre való használata. Fontos korlát, hogy a Bitcoinban nagy számú tranzakció nem végezhető a hitelesítés idő- és számítókapacitás- igénye miatt. A tranzakciók hitelesítése (bányászat) elképesztő mennyiségű áramfogyasztást igényel. Egy Fed tanulmány szerint egy Visa tranzakció áramigényének a 80000-szeresét igényli egy Bitcoin tranzakció. Ha ezekhez azt is hozzávesszük, hogy Magyarország 2019-ben vezeti be az azonnali átutalások rendszerét belföldi fizetésekre, akkor kimondható, hogy a pénzügyi tranzakciók hatékonyságában a Bitcoin nem versenyképes és drága, azaz nem hatékonyabb a tranzakciók lebonyolításában.

Alkalmas-e illegális tevékenység finanszírozására a Bitcoin? Számos állam a visszaélések miatt szabályozza a Bitcoin használatát. A Bitcoin részleges anonimitása elméletileg segítheti az illegális tevékenységek finanszírozását. Foley és szerzőtársai 2018-as tanulmánya szerint a Bitcoin tranzakciók fele illegális tevékenységet finanszíroz. Az ilyen tevékenységek keresletet teremthetnek a Bitcoin számára és segíthetik az elterjedését, miközben társadalmi szempontból jelentős költségeket okoznak.

Társadalmilag tényleg haszontalan a Bitcoin, ahogyan Stiglitz állítja? Az utóbbi évek nulla közeli hozamkörnyezetében a Bitcoin árfolyamemelkedése eufóriát okozott és világszerte a hírekbe került. A kockázatvállalóbb befektetők nyerészkedni próbáltak vételével és eladásával. A spekuláción volt, aki nyert, a későn bekapcsolódók pedig vesztettek. Összességében hatékony, a gazdasági folyamatokat támogató pénzzé a Bitcoin alaptulajdonságai miatt nem vált, és ez a jövőben sem várható. Szabályozása és az illegális tevékenységben becsült szerepe komoly társadalmi költséggel jár. Ugyanakkor a pénzügyi rendszer egésze és a szabályozó hatóságok egyre összetettebb kihívásokkal szembesülnek miatta, ami erős versenyhelyzetet, újításokat, végső soron magasabb színvonalú pénzügyi szolgáltatásokat eredményez. Továbbá a Bitcoinnak köszönhető, hogy a blokklánc technológia felismerése és alkalmazásának kutatása világszerte megkezdődött. A blokklánc technológia egy elosztott adatbázis, amely egy folyamatos növekvő, adatblokkokból álló listát hamisítást kizáró módon tart nyilván. A blokklánc technológiával kapcsolatos kutatások megindultak, valóságos start-up láz tört ki, ami néhány év múlva a technológia széleskörű alkalmazási lehetőségeit fedheti fel. Eddigi történetében magának a Bitcoinnak a pozitív társadalmi funkciója kérdéses, ugyanakkor a mögöttes technológia, a blokklánc és a rengeteg innováció a jövőben hasznos megoldásokat hozhat a társadalomnak.

Lehmann Kristóf


Foley, Sean, Jonathan R. Karlsen & Tālis J. Putniņš (2018): “Sex, drugs, and bitcoin: How much illegal activity is financed through cryptocurrencies?”, Working paper, University of Sydney and University of Technology, Sydney, 2018.

Williamson, Stephen (2018): “Is Bitcoin a Waste of Resources?,” Federal Reserve Bank of St. Louis Review, Second Quarter 2018, pp. 107-15.


Kép forrása: pixabay.com