Máshogy látni a világot – egy magyar közgazdászzseni emlékére

Kopátsy Sándor Somogy megyei paraszti családból származott. 1950-től az Országos Tervhivatal munkatársa, ahol az iparfejlesztés helyett elsősorban a mezőgazdaság és a feldolgozóipar fejlesztését, valamint a fogyasztás ösztönzését támogatta. 1953-tól a gazdasági reformprogramok kidolgozásának résztvevője, az 1956-os forradalom és szabadságharcban a Tervhivatal és a Minisztériumok Forradalmi Bizottságának elnöke. Később dolgozott a Pénzügyminisztériumban, a Beruházási Bank igazgatóhelyettese, valamint a Pénzügykutatási Intézet alapítója és első igazgatója is volt. 1992 és 1998 között a Privatizációs Kutatóintézet kuratóriumának tagja, majd Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tanácsadója. 2011-ben elnyerte a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal elismerést; a Magyar Közgazdasági Társaság legmagasabb kitüntetését, a Közgazdász Életműdíjat 2015-ben vehette át.

Számos könyve és tanulmánya jelent meg, amelyekben amellett tette le a voksát, hogy a gazdaság motorja a szellemi tőke, a közgazdasági dogmákat mindig érdemes megkérdőjelezni, illetve ne ideologikusan kezeljük a kihívásokat, hanem támaszkodjunk a gyakorlati tapasztalatra.

A Pallas Athéné Könyvkiadó könyvsorozattal emlékezett meg Kopátsy Sándorról, amelynek legfrissebb kiadványa a „Van Kiút” című esszégyűjteménye. A tanulmánykötetet Lehmann Kristóf és Kolozsi Pál Péter, blogunk állandó szerzői mutatták be.

Kolozsi Pál Péter


Főoldali kép forrása: pixabay.com

Máshogy látni a világot – egy magyar közgazdászzseni emlékére” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások letiltva.