Stabilak-e a stablecoinok?

A kriptovaluták megítélése megosztja az embereket, de egyértelműen megkerülhetetlen jelenséggé váltak a pénzügyi életben. Ezért egyre több termék és megoldás jelenik meg a piacon, és a kutatók és a szabályozók is egyre inkább figyelik a jelenséget, sőt egyedi, akár saját megoldásokon is gondolkoznak. 

Az egyik legnagyobb kihívás és legnagyobb kritika a kriptovalutákkal szemben, hogy nagyon nagy árfolyam mozgásokat produkálnak, így nem spekulatív tevékenységre kevésbé alkalmasak. Erre a problémára jöttek létre a stabil kriptovaluták, a “stablecoinok”. Az ötlet lényege, hogy az árfolyamot egy jól ismert és elfogadott valuta árfolyamához kötik, mint az amerikai dollár, és ezzel csökkentik az árfolyam ingadozását. De miért van erre szükség, miért nem elegendő, hogy a kriptovaluta átváltható dollárra? Ennek két oka is van: az egyik, hogy sokkal olcsóbb egy másik kriptovalutára, mint egyből amerikai dollárra váltani egy kriptovalutát. A másik, hogy bizonyos kriptovaluták nem is fogadnak el dollárra való átváltást.

Viszont egyből jön a kérdés, hogy sikerült-e ezzel komolyan csökkenteni az ingadozást, vagy a spekulatív őrület ezeknél a termékeknél is erősebb. Talán meglepő, hogy maga a kérdés nem új, hiszen sokszor történik hasonló a pénzügyi világban. Például amikor egy térség úgy dönt, hogy a saját valutáját egy másik ország valutájának árfolyamához vagy az aranyhoz köti szintén stabilitási okokból. Ezeket a történelmi tapasztalatokat használja fel Lyons és Viswanath-Natraj (2020), valamint Hoang és Baur (2020), hogy megvizsgája a stablecoin-okat.

Eredményeik alapján egyértelműen úgy tűnik, hogy a stablecoinok nem tudják stabilizálni a kriptovaluták árfolyamát, sőt Hoang és Bar (2020) még azt is megfogalmazza, hogy a stablecoinok inkább növelik a többi kriptovaluta, például a Bitcoin volatilitását. A kereskedők ugyanis arra használják a stabil kriptovalutákat, hogy nagyobb kereskedési mennyiséget bonyolítsanak le, és ezzel tovább erősítsék spekulatív kereskedésük hatékonyságát. 

Ezen felül érdekes, hogy maguk a stablecoinok sem olyan stabilak, mint azt a rögzített árfolyamoknál láthatjuk. Amikor egy térség rögzített árfolyamot használ, akkor az lehet egy kicsit gyengébb a hivatalos árfolyamhoz képest, hiszen felléphetnek hitelességi problémák a rögzítés fenntarthatóságával kapcsolatban. Ezzel szemben a stabil kriptovaluták esetén még prémium is megfigyelhető, tehát van, amikor erősebbek, mint amihez rögzítették, ami a rögzített árfolyamok esetén teljesen új jelenség. Ennek fő oka a tanulmányok szerint, hogy sokan használják ezeket a valutákat biztonságos menedékként, amikor komoly árfolyamveszteséget szenvednek el a főbb kriptovaluták, mint például a Bitcoin.

Összességében elmondható, hogy bár nagy népszerűségnek örvendenek a stablecoinok, nem tudták stabilizálni a kriptovaluták árfolyamát, sőt inkább felerősítették az árfolyammozgásokat. Így továbbra is nyitott kérdés marad, hogy milyen szerepet tudnak majd betölteni a kriptovaluták a pénzügyi rendszerben, és lesz-e stabil, jól kiszámítható kriptovaluta a jövőben.

Neszveda Gábor


Hivatkozások:

Lyons, R. K., & Viswanath-Natraj, G. (2020). What keeps stablecoins stable? (No. w27136). National Bureau of Economic Research.

Hoang, L. T., & Baur, D. G. (2020). How stable are stablecoins?. Available at SSRN 3519225.


Főoldali kép forrása: pixabay.com

Stabilak-e a stablecoinok?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások letiltva.