Ezért marad a Bitcoin a spekulánsok játékszere

Szakmai körökben általánosan elfogadott, hogy a Bitcoin nem tekinthető pénznek. Ennek egyik legfontosabb oka a rendszerbe kódolt extrém magas értékingadozás. Bár az elmúlt évben az árfolyam alakulása is inkább a pesszimista szereplőket támasztotta alá, továbbra is sokan vélekednek úgy, hogy a kriptovaluták zászlóshajója hosszú távon kinövi gyermekbetegségeit és világpénzzé válik. Jelen írásomban ennek lehetőségét veszem górcső alá. Bár a bejegyzés címe is spoilerezi, már az elején leszögezném, hogy egyértelműen pesszimista vagyok e tekintetben.

Virítsd a lóvét

Az 1996-os sportdrámában, a Jerry Maguire-ben az alakításáért a legjobb férfi mellékszereplő Oscar és Golden Globe díját elnyerő Cuba Gooding Jr. által megformált Rod Tidwell az alcímben szereplő kifejezés többszöri elismétlésével és elismételtetésével próbálja nyomatékosítani a játékáért szintén Oscar-díjra jelölt Tom Cruise játszotta címszereplőnek, hogy mennyire fontos neki a 10 millió dolláros szerződése. A lóvé kifejezés tehát a filmben egyértelműen a törvényes amerikai fizetési eszközre, a dollárra vonatkozott. Így ez a jelenet is tudatosítja bennünk annak az alapvető pénzfunkciónak a fontosságát, hogy az adott eszközt elfogadjuk áruk és szolgáltatások (jelen esetben Tidwell sportteljesítménye) ellentételezéseként.

A Bitcoin esetében ezen pénzfunkció azért nem valósul meg, mert mind az áruknak, mind pedig a szolgáltatásoknak úgy fajtájuk, mint földrajzi lokációjuk szerint csak egy szűk körénél fogadják el a kriptopénzt fizetésként. Az optimista kriptohívők viszont meg vannak győződve, hogy ez a jövőben pozitív irányba fog változni, és egyre több helyen és egyre több áruért és szolgáltatásért tudunk majd Bitcoin-nal fizetni.

Én ezt az optimizmust egyáltalán nem osztom, részben a Bitcoin komoly technológiai kihívásai és energiaintenzitása miatt, azonban még szkeptikusabb vagyok abban a tekintetben, hogy a mindannyiunk számára legfontosabb szolgáltatás, azaz saját munkaerőnk ellentételezéseként mennyire lennénk hajlandóak elfogadni eme virtuális valutát. A fenti filmjelenettel párhuzamot vonva: mondaná-e a modern kor Rod Tidwell-e, hogy „Virítsd a Bitcoint”?

Tizenhat tonnát raksz, és … mi a bér?

Az elmúlt hetekben több előadásomon, számos magánbeszélgetésem során és online csoportokban is feltettem a kérdést, hogyan viszonyulnánk ahhoz, ha fizetésünket részben vagy egészben Bitcoin-ban kapnánk. A több száz – de reprezentatívnak nem tekinthető – választ áttekintve érdekes, bár számomra várható eredmények születtek.

Egyetlen válaszadó sem szeretné, ha fizetését teljes egészében Bitcoin-ban kapná. Egyetlen olyan ember volt, aki komfortosan érezné magát akkor, ha a fizetésének nagy része ezen kriptopénzben lenne folyósítva. A megkérdezettek nagyjából fele teljesen elutasítja ezen virtuális valutát, mint a fizetési csomag részét, a másik fele pedig csak egy kisebb rész tekintetében tudná elfogadni ezt a megoldást. Azonban ezen utóbbi csoport sem örülne ennek. Esetükben a mögöttes motivációra való rákérdezéskor jellemzően olyan válaszokat kaptam, hogy elfogadnák, de csak akkor, ha nem lenne választási lehetőségük; elfogadnák, de a számlára érkezés után azonnal átváltanák hagyományos fizetőeszközre. A többség egyébként ugyanilyen negatívan állt ahhoz, hogy fizetését egyéb kriptopénzben (Ripple, Litecoin, Cardano, stabil coin-ok) kapja.

A negatív attitűd oka egyértelműen a pénzfunkció-gyilkos magas volatilitás volt. Nem szeretnénk, ha az alcímben is említett sláger szerinti kemény munkával megkeresett vagyonunk egy extrém módon ingadozó értékű eszközben csücsülne. Egy kisebb részénél esetleg elfogadjuk ezt, de ez esetben sem szeretnénk, hogy a befektetést valaki más fixen meghatározza helyettünk. Inkább utalják át a jövedelmünket hagyományos fizetőeszközben, és mi majd eldöntjük, hogy ebből mennyit és milyen eszközökbe fektetünk.

Utópia

De miért fontos mindez a Bitcoin pénzként való elfogadottsága tekintetében? Nem elég, hogyha pizzát, jogi szolgáltatást, Xbox One S-et, aranyat vagy Björk számot (akár az alcím által is megidézett 2017-es albumot) vásárolhatunk a virtuális pénzünkért? Sajnos nem. Ugyanis hogyan tudnák tömegek vásárlásaikat Bitcoin-nal fizetni, ha az emberek többségének nincs egyetlen Satoshi-ja sem.

Amennyiben a fizetésünket forintban, dollárban, euróban vagy butáni ngultrum-ban kapjuk, úgy az a természetes, hogy ezen fizetőeszközökkel intézzük vásárlásainkat is. Nem életszerű, hogy minden ásványvíz vásárlásunk és fogászati kezelésünk előtt vadul nyomkodni kezdenénk okostelefonunkat, hogy hazai pénzünket Bitcoin-ra váltsuk, csak azért, hogy ebben egyenlítsük ki a számlát.

És valóban, ha a fizetésünk nem virtuális valutában érkezik meg a számlánkra, akkor nem igazán fogunk Bitcoin bevétellel és elkölthető coin-okkal rendelkezni. Egy nagyon szűk kör számára a bányászat termelhet ugyan kripto-cash-flow-t, de ez a föld, vagy akár egy kisebb ország lakosságához képest csak egy elenyésző kisebbség lesz. Arról nem is beszélve, hogy a mostani várakozások szerint 2140 után senki számára nem lesz adott ez a lehetőség. Mindezek alapján utópia az, hogy a Bitcoin valaha is pénzként tud majd működni. Megmarad annak, ami eddig is volt, egy roppant kockázatos spekulációs eszköznek.

Sebestyén Géza


Főoldali kép forrása: pixabay.com

Ezért marad a Bitcoin a spekulánsok játékszere” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólások letiltva.