ICO, avagy hogyan veszítsünk egymilliárd dollárt pár hónap alatt

Napjaink őrületétől, az Initial Coin Offering-ektől (ICO-k) már 2019. áprilisi írásunkban is óvtuk a „befektetőket”. Bár ezen kibocsátások tájékoztatói szerint remek lehetőség vásárolni az általuk kibocsátott kriptopénzből, mely állításukat az árfolyam várható növekedésével indokolják, ez a legtöbb kibocsátás esetében nem következett be, sőt. Mint azt 2019. júniusi bejegyzésünkben bemutattuk, a 12 addigi legnagyobb kibocsátásból 8 esetében esett az árfolyam, ezek közül 4 kibocsátásnál a befektetők vesztesége legalább 90 százalék volt.

Amikor még ígérni sem kell

Az ICO-k rossz teljesítménye nem meglepő. A kibocsátások felfutása a Bitcoin 2017-es szárnyalásának idejére esett, amikor a befektetők többsége buborékot épített, álomvilágban élt, és a gyors meggazdagodás vágya által vezérelve gondolkodás és körültekintés nélkül fektetett bármibe, aminek a nevében a „kripto” vagy a „coin” szó megjelent. A fundamentumok, illetve egészen pontosan ezek hiánya senkit nem érdekelt.

A kibocsátók előzékeny módon nem is terhelték túl információkkal a befektetőket. Az egyik legnagyobb tőkebevonással büszkélkedhető Filecoin esetében a white paper lényegében semmilyen befektetői szempontból releváns információt nem tartalmaz. Ezzel szemben egy 4 oldalas dokumentum tárgyal olyan kérdéseket, hogy a befektetők hogyan tudnak coin-okat vásárolni, illetve a vásárlás ellenértékét átutalni. És bár egy 11 oldalas anyag is készült arról, hogy hogyan fog kinézni az értékesítés, az „értékelés” részben olyan általánosságok mellett, mint például a kripto eszközök értékelése nehéz, és a Filecoin sem kivétel ez alól, az egyetlen értékelési módszer, amit megadnak (és paradox módon hosszabban kritizálnak és határolódnak el tőle, mint maga a kalkuláció) a kibocsátani szándékozott mennyiség egy teljesen önkényes módon választott, 3 dolláros értékkel történő szorzásán alapul. Hogy a 3 dollár miért és hogyan lett kiválasztva, erre nem tér ki az anyag.

Ahol konkrétabbak voltak a tájékoztatóban, ott pedig nem ritkán teljesen irreális célkitűzésekkel éltek, jellemzően elegánsan kihagyva a piackutatást vagy akár az értékvezérlők megemlítését. A Dragon Coin- egyébként szépen szerkesztett, arany betűket is tartalmazó –  white papere a kibocsátás után pár héttel már 250 millió dolláros napi forgalmat vizionált. Ehhez képest az első hetek pármillió dolláros forgalma után a volumen folyamatosan zuhant, idén pedig lényegében sosem emelkedett párezer dollár fölé. Kérdés, miért vártak mást a befektetők azok után, hogy bár a tájékoztató tartalomjegyzéke szerint a 17. oldalon egy egész fejezet szerepel az értékvezérlőkről, a megadott oldalon már egy más című, és egy egészen más szakmai tartalmú fejezet szerepel, melynek egyetlen utalása az értékvezérlőkre kimerül abban, hogy ezek számosak és széles spektrumúak.

Égjen a pénz!

A fentiek után nem meglepő módon, a legnagyobb ICO kibocsátások nagyon gyorsan elégették a könnyű profitra vágyó befektetők pénzét és álmait. Mint a bevezetőben utaltunk rá, a hozamok már idén nyáron is siralmasak voltak. Azóta azonban csak a tíz legnagyobb kibocsátás további közel egymilliárd dollárral tette szegényebbé a befektetőket, ahogyan ezt a lenti táblázat is mutatja.

ICO-k teljesítménye kibocsátás és 2019.06.05 óta

ICA table

Forrás: https://www.icodata.io/ICO

A helyzet siralmassága még jobban látszik, ha a nyár óta produkált hozamokat egy grafikonon tekintjük meg.

ICO-k teljesítménye 2019.06.05 óta

ICO 1

A lufik mindig leeresztenek

A tanulság az, hogy nincsenek csodák. A kriptopénzekkel általában is komoly gondok vannak (lásd itt és itt). Ezen befektetések roppant kockázatosak. Ráadásul az soha nem jó jel egy befektetésnél, ha semmilyen, vagy kevés és irreális információkkal rendelkezünk csak a jövőbeni teljesítménnyel kapcsolatban. Ha pedig a világ nagy jegybankjai ismét kamatemelésbe kezdenének, az tovább rontaná a virtuális valuták teljesítményét.

Végül – egyfajta szomorú mementóként – álljanak itt a legnagyobb ICO kibocsátások teljesítményei. A trendek önmagukért beszélnek.

Dragon coin

ICO-dragon-2935454676-1571996558549.png

HDAC

ICO hdac

Filecoin

ICO-filecoin.png

Tezos

ICO tezos

EOS

ICO eos

Sirin Labs

ICO sirin labs

Bancor

ICO-bancor.png

Bankera

ICO bankera

Polkadot

ICO-polkadot.png

Orbs

ICO-orbs.png

Sebestyén Géza


Főoldali kép forrása: pixabay.com