A 2021-es év hét legnépszerűbb írása blogunkon

Immár hagyománnyá vált, hogy az új év közeledtével röviden ismertetjük az óév legnépszerűbb posztjait az Economania blogon. A témákat tekintve idén is a világjárvánnyal, a bizonytalan jövővel és a digitális pénzekkel foglalkozó cikkek vonzották a legtöbb kattintást. Íme a hét legolvasottabb írásunk, fordított sorrendben, a kattintások száma alapján:

7. Kiss-Mihály Norbert: Mit üzenhet egy közgazdásznak a Squid Game sztori? (1365 kattintás)

Mi a közgazdasági relevanciája egy TV-sorozat sikerének? Túl azon, hogy a Squid Game busás bevételt hozott a gyártó és forgalmazó konyhájára, számos modern gazdasági jelenség jobban írható le azokkal a kategóriákkal, amelyek a sorozatot jellemzik, mint a hagyományos, tankönyvi modellekkel. Mémesedés, pozitív visszacsatolás, növekvő mérethozadék, többrétegű üzenetek… Kiss-Mihály Norbert ezeket az aspektusokat járja körbe bejegyzésében.

6. Kolozsi Pál Péter: A koronavírus miatt nyugdíjba is másképp megyünk majd (1561)

A pandémia nemcsak gazdasági visszaesést okoz, de tartósan megváltoztatja a munkapiacot, a demográfiát, valamint hozzáállásunkat saját nyugdíjas éveinkhez. Telemedicina, otthoni munkavégzés, rugalmasabb megtakarítási formák, nagyobb egészségtudatosság – csak néhány tényező azok közül, amelyek hatással lehetnek életpályánk megtervezésére, életünk minőségére nyugdíj előtt és után. Posztjában Kolozsi Pál Péter átfogó képet ad mindezen tényezőkről.

5. Banai Ádám: Mi vár ránk 2050 után? (1691)

A klímaváltozás következményei a pénzügyi rendszert sem fogják elkerülni. Ha nem sikerül visszafogni a károsanyag-kibocsátást, a szélsőséges időjárás és a természeti katasztrófák okoznak kockázatot. Megfelelő klímapolitikák alkalmazása esetén viszont a gazdasági szereplők ezekhez történő alkalmazkodása jelenthet stresszhelyzetet. Banai Ádám írásából megtudhatjuk, melyik forgatókönyv jelenti a nagyobb veszélyt az európai bankokra, tőkepiacokra.

4. Vonnák Balázs: Százból ha egyszer jó: kell-e félnünk az oltás mellékhatásaitól? (1895)

A koronavírus olyan sebességgel tarolta le a világot, hogy a gyógyszergyártóknak rohammunkával kellett előállítanuk a vakcinákat, nem volt idő hosszas tesztelésre. Nem csoda ezért, ha némi kétkedéssel viszonyultak az emberek az oltáshoz szerte a világban, amit csak táplálnak azok a hírek, melyek szerint bizonyos mellékhatásokat okozhatnak ezek a vakcinák. Írásomban amellett érveltem, hogy ezek a negatív hírek lehetnek a véletlen művei, vagy egészen pontosan: a statisztikai vizsgálatok természetéből szinte szükségszerűen következik, hogy esetenként akkor is kimutatnak mellékhatást, amikor egyáltalán nincsenek.

3. Sebestyén Géza: Így hagyta le a forint a kriptopénzeket (2156)

A Magyar Nemzeti Bank 2020. március 2-án vezette be az Azonnali Fizetési Rendszert. A rendszer sikereinek nemzetközi viszonylatban is komoly visszhangja volt. Sebestyén Géza posztjában bemutatja, hogy ez az irány biztosíthatja, hogy a hagyományos fizetőeszközök a fizetési forgalom hatékonysága terén se kerülhessenek hátrányba – az amúgy sok más területen versenyképtelenebb – kriptopénzekkel szemben.

2. Sebestyén Géza: Még egy hasonló győzelem, és végük – A GameStop sztori és potenciális hatásai (2338)

Az év első izgalmas tőzsdei eseménye vitathatatlanul a GameStop kisbefektetők általi „megmentése”, a nagy shortosok legyőzése volt januárban. Az osztály- és generációk közötti harc szimbólumává váló történetnek azonban számos hátulütője is volt. Sebestyén Géza írása bemutatja, hogy miért káros, ha a pénzügyi világ romantikus forradalmak színterévé válik, és a gazdasági fundamentumokra már senki sem kíváncsi.

1. Gánics Gergely: Mennyit ér az egyetemen tanulni? (2688)

A covid-járvány átrajzolta mindennapjainkat, beleértve a felsőoktatást is. Rutinná vált tanár és diák számára egyaránt az online oktatás, ami nagyfokú alkalmazkodási képességről árulkodik, és a digitalizációs forradalmat előrébb hozta az oktatásban. Ugyanakkor az egyetemi élet számos aspektusát mellőzni kénytelenek a hallgatók, és ez akár a tudás megfelelő elsajátításának rovására is mehet. Gánics Gergő bejegyzéséből megtudhatjuk, mekkora jelentőséget tulajdonítanak a személyes kontaktusnak a hallgatók.


Sikerekben gazdag, boldog új évet kíván a blog főszerkesztője.

Vonnák Balázs


Főoldali kép forrása: pixabay.com