A 2020-as év 7 legnépszerűbb írása blogunkon

Tavaly év végén szedtük csokorba először az év legnépszerűbb írásait. Idén – folytatva ezt a gyakorlatot – hét, az idén legtöbb kattintást vonzó bejegyzésünket mutatjuk be röviden. Talán nem meglepő, hogy idén az írások jelentős része a koronavírus-járványról, annak gazdasági hatásairól szólt. Ennek ellenére két legolvasottabb bejegyzésünk még a járvány kitörése előtt született. Ennyit elöljáróban, most pedig következzen a toplista (a címek mögötti zárójelben a kattintások száma olvasható)!

7. Szalai Zoltán: A Modern Monetáris Elméletről – 1. rész (1047)

Az egyetlen bejegyzés a listán, amelyik nem idén született, ráadásul már tavaly is a legnépszerűbbek közé tartozott. Hiába, Szalai Zoltán vendégbloggerünk írása nem veszített aktualitásából, ahogyan az abban bemutatott elmélet sem. A járvány hatására végrehajtott nagyméretű fiskális lazító programok és az azokat a legtöbb országban támogató mennyiségi lazítás továbbra is napirenden tartja a kérdést: meddig adósodhat el egy állam, hogyan kell koordinálni a fiskális és monetáris politikát egy recesszió idején, és mit mond minderről az MMT?

6. Baranyai Eszter: Koronavírus és turizmus: mit mutat a múlt? (1064)

A 2020. év egyik kulcskérdése az volt, hogy milyen mekkora recessziót okoz a járvány. Különösen a turizmusban tarolt a koronavírus több hónapon keresztül szinte teljesen lenullázva az iparágat. Baranyai Eszter írásában az elmúlt évtizedek nagyobb, a nemzetközi idegenforgalmat negatívan érintő sokkjainak tapasztalatait vette számba még a járvány korai szakaszában.

5. Mikó Szabolcs: A Fed és az elszakadt póráz: miért szárnyal a tőzsde a válság mélyén? (1115)

Az MNB tanszék tavasszal bonyolította le bloggerversenyét, az első három helyezett írását pedig blogunkon publikáltuk. A győztes Mikó Szabolcs annak járt utána, hogy miért emelkedhet a tőzsdeindex akkor, amikor a munkanélküliség történelmi csúcson van, és még nem látszik a recesszió vége. (Ugyanezt a jelenséget érintettük ebben és ebben az írásunkban is.) Az, hogy a bejegyzés idén az ötödik legolvasottabb volt, azt látszik visszaigazolni, hogy szerzője nem érdemtelenül nyerte meg a kiírást.

4. Kolozsi Pál Péter: Ősi emberi gyengeség miatt üthet nagyot a koronavírus-válság (1183)

Az élet nehéz pillanatain átsegíthet minket, ha optimistán és önbizalommal tekintünk a jövőbe. Ugyanakkor, ha ez az attitűd önelégültségbe és önteltségbe csap át, nem fogjuk tudni helyértékükön kezelni az előttünk tornyosuló nagyobb problémákat. Márpedig hajlamosak vagyunk legyinteni akkor is, amikor a gazdaság éppen összeomlik körülöttünk, amiként ez a világjárvány alatt be is következett. Erre a kockázatra és következményeire hívja fel a figyelmet Kolozsi Pál írása.

3. Vonnák Balázs: Mivel vághatjuk haza legjobban a gazdaságot a járvány kezelése során? (1368)

Tavasszal, a koronavírus világméretű elterjedése idején a kormányok példátlan korlátozó intézkedéseket hoztak a járvány megfékezésére, amivel azonban a gazdasági életet is megbénították. Mivel akkor még kevesebbet tudtunk a SARS-CoV-2 vírus hatásáról, érthető az akkori reakció. Az idő múlásával azonban egyre többet tudunk meg a vírus egészségügyi hatásairól, a járvány terjedéséről, így érdemes a pandémia újabb hullámai alatt a korlátozó intézkedések hatékonyabb elegyét kialakítani, amely a lehető legkisebb gazdasági áldozattal jár. Ehhez nyújthat néhány ötletet a második hullám alatt megjelent írásom.

2. Neszveda Gábor: A kisbefektetők pszichológiája (1392)

Talán nem meglepő tény, hogy az ún. “kisbefektetők” gyakran olyan motivációk alapján hoznak befektetési döntéseket, amelyek közel sem racionálisak. Jellemző rájuk, hogy túl sokáig tartják vesztes részvényeiket, és túl hamar adják el nyertes részvényeiket. Érdemes elolvasni Neszveda Gábor írását, amely ezeket a döntési hibákat mutatja be részletesen, ugyanis kiderül, hogy ezen hibákat kihasználva rövid idő alatt meggazdagodhatunk.

1. Sebestyén Géza: Ha a Bitcoin felez, akkor a butaság dupláz (5251)

Sebestyén Géza számos írásában rántottamár le a leplet a kriptovalutákról rámutatva az őket övező tévhitekre, mítoszokra. Egy ilyen hiedelem volt az év elején, hogy a Bitcoin soron következő felezése hatalmas árfolyamemelkedéssel kecsegtet, így érdemes bezsákolni a kriptopénzből. A valóság ezzel szemben az, hogy elméletileg sem állja meg a helyét ez a várakozás, ráadásul a múltbeli felezések során sem volt megfigyelhető érdemi árfolyamnyereség. Géza írását főoldalon közölte a portfolio.hu, így nem meglepő, hogy órák alatt vált blogunk egyik legolvasottabb posztjává.

Minden kedves Olvasónknak boldog új évet kíván a főszerkesztő:

VB_1

Vonnák Balázs


Főoldali kép forrása: pixabay.com